27.9.17

Miss American Pie


Μηλόπιτα! Είναι η εποχή της! Και πως να μην είναι εδώ που τα λέμε αφού και μόνο από την μυρωδιά της μηλόπιτας που ψήνεται μπαίνεις κατευθείαν σε φθινοπωρινό mood!
Μηλόπιτες και κέικ με μήλο είναι κάτι που γίνεται αρκετά συχνά στο σπίτι μας όπως έχετε διαπιστώσει και από άλλες αναρτήσεις ( 1 & 2 ) οπότε είπα να δοκιμάσω και την κλασσική αμερικάνικη μηλόπιτα.



Στην μυρωδιά του ψημένου μήλου με κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο προσθέστε και την μυρωδιά του βουτύρου και τότε θα καταλάβετε γιατί είναι η αγαπημένη πίτα των Αμερικανών.



Ζύμη Πίτας

340 γρ. Βουτυρο
510 γρ. Αλεύρι
1 κ.σ  Ζάχαρη
1 κ.γλ. Αλάτι
100 ml. κρύο νερό

Ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι.
Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια (όσο πιο κρύο γίνεται) και δημιουργούμε μια ζύμη με μεγάλα τρίμματα.
Προσθέτουμε το μισό νερό και πλάθουμε την ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό μέχρι να γίνει μια ελαστική.
Τυλίγουμε την ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα τουλάχιστον.
Για την βάση της πίτας θα χρειαστούμε την μισή ζύμη, την υπόλοιπη την αφήνουμε στο ψυγείο.
Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Το φύλλο που θα ανοίξουμε θέλουμε να είναι μεγαλύτερο από την διάμετρο της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψει τον πάτο, τα εσωτερικά τοιχώματα και το χείλος της.

*Το παρακάτω βήμα δεν είναι απαραίτητο αλλά θεωρείται ένα από τα μυστικά για πετυχημένη μηλόπιτα.
Προψήνουμε την βάση της τάρτας:
Αφού έχουμε απλώσει την ζύμη στο σκεύος την τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Χρησιμοποιούμε είτε λαδόκολλα είτε αλουμινόχαρτο (σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βουτυρώσουμε την ζύμη για μην κολλήσει στο αλουμινόχαρτο) και βάζουμε όσπρια ή αν έχετε ειδικά κεραμικά βαρίδια για ψήσιμο.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Η συνταγή για την ζύμη είναι της Martha Stewart.



Γέμιση Πίτας

6 μέτρια μήλα
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ.κορν φλαουρ
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
λίγο μοσχοκλαρυδο
25 γρ.βούτυρο
Χυμό λεμονιού

Χρησιμοποιούμε μήλα της αρεσκείας μας, ανακατεμένες ποικιλίες, αρκεί να είναι σφιχτά. Αν δεν βάλουμε μήλα γκραν σμιθ μπορούμε να μειώσουμε την ζάχαρη.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Προαιρετικά όσο κόβουμε τα μήλα τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Προσθέτουμε στα μήλα την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα με τα μήλα στην προψημένη βάση της πίτας και προσθέτουμε από πάνω το βούτυρο σε κομματάκια.








Με την υπόλοιπη ζύμη, που έχουμε στο ψυγείο, θα σκεπάσουμε το πάνω μέρος της πίτας.
Μπορούμε απλά να ανοίξουμε ένα δεύτερο φύλλο με το οποίο θα "σφραγίσουμε" την βάση της πίτας. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνουμε με ένα μαχαίρι χαρακιές στο κέντρο της πίτας για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας.
Εάν θέλουμε κάτι πιο εντυπωσιακό μπορούμε να κόψουμε λωρίδες ζύμης και να κάνουμε σχέδια πάνω στην πίτα.
Στο παρακάτω σχήμα βλέπετε το κλασικό πλέγμα για τις πίτες.



Στην ουσία πλέκουμε τις λωρίδες της ζύμης. Πιστεύω οπτικά είναι πιο εύκολο να το καταλάβετε, και ελπίζω το παραπάνω σχήμα να βοηθήσει.




Πριν βάλουμε την πίτα να ψηθεί αλείφουμε με ασπράδι αυγού ή λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη


Ψήνουμε στους 170 ͒C για 40-45 λεπτά.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος το πάνω μέρος της πίτας ροδίζει πολύ γρήγορα αλλά η πίτα μας δεν είναι έτοιμη γιατί θέλουμε να ψηθεί και το φρούτο της γέμισης, κάτι που χρειάζεται χρόνο.
Η λύση είναι μόλις δούμε να ροδίζει η επιφάνεια να καλύψουμε την πίτα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και να τη αφήσουμε να ψηθεί στον απαραίτητο χρόνο.





Αφού ψηθεί η πίτα την αφήνουμε να κρυώσει για δύο ώρες περίπου ώστε να κόβεται πιο ευκολα.









































Καλό Φθινόπωρο!!!!



12 σχόλια:

  1. Όλα καλά κι όλα ωραία! Το θέμα, όμως, είναι ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΟΜΟΝΗ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ααα οπότε θες! Για τσάι ομως θα ετοιμάσω ένα high tea menu, τι με μια μηλόπιτα θα σε αφήσω?

      Διαγραφή
  3. Μιαμ μιαμ μιαμ.... αγαπάμε μηλόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη συνταγή, εκπληκτική εμφάνιση, πανέμορφες φωτογραφίες!

    www.artdecorationcrafting.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικη αισθητική. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Άντα!! Τί όμορφες φωτογραφίες είναι αυτές!! Αλλά και η μηλόπιτά σου φαίνεται τέλεια!! Απλή, εμφανίσιμη και μυρωδάτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας αρέσουν οι φωτογραφίες μου, εγώ πάλι ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένη με αυτές :)

      Διαγραφή

Thank you for reading