10.10.17

Candy Apples



Το τελευταίο πράμα που θα περίμενα από εμένα είναι να κάνω γλειφιτζούρια με μήλα!
Το θεωρούσα πολύ δύσκολο και δεν είχα μπει στην διαδικασία να ψάξω να δω πως γίνονται.
Πριν λίγο καιρό βρέθηκα σε ένα χωράφι με μηλιές την ώρα της συγκομιδής και μας χαρίσανε πολλά μήλα!
Έτσι έψαξα να βρω τι θα μπορούσα να κάνω με αυτά και όταν είδα μήλα βουτηγμένα σε καραμέλα καρφωμένα με κλαράκια δεν μπόρεσα να αντισταθώ.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ εντυπωσιακό, πραγματικά δεν περίμενα ότι θα έβγαιναν τόσο όμορφα!
Για λίγο μεταφέρθηκα στο Χόγκσμιντ και φαντάστηκα ότι κάπως έτσι θα ήταν τα μήλα που θα πουλούσαν στο ζαχαροπλαστείο Μελόχουφτες (Χάρι Πότερ φαν εδώ) και μόνο γι'αυτό άξιζε η όλη διαδικασία!




Θα χρειαστείτε:

6 μήλα
500 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γλυκόζη
200 ml. νερό
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Τα μήλα θα πρέπει να έχουν πλυθεί πολύ καλά και να έχουν στεγνώσει.
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μήλα και καρφώνουμε το κλαράκι.

Για να κάνουμε την καραμέλα:
Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά την ζάχαρη, την γλυκόζη και το νερό μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά και να γίνει καραμέλα.

Πως καταλαβαίνουμε ότι η καραμέλα είναι έτοιμη:
Έχουμε ένα ποτήρι με κρύο νερό, ρίχνουμε λίγη καραμέλα για να την δοκιμάσουμε.
Στην αρχή η καραμέλα θα πέφτει κατευθείαν στον πάτο και θα διαλύεται, όσο θα προχωράει ο βρασμός η καραμέλα θα γίνεται και πιο στερεή όταν θα πέφτει μέσα στο κρύο νερό.
Δοκιμάζουμε τα κομματάκια καραμέλας που δημιουργούνται στο νερό. Αν είναι μαλακά και πλάθονται, την αφήνουμε και άλλο να βράσει. Όταν γίνει σκληρή η καραμέλα που πέφτει στο κρύο νερό τότε είναι έτοιμη.
Σε μέτρια φωτιά εμένα μου χρειάστηκαν 20 λεπτά από την στιγμή που άρχισε να βράζει η καραμέλα.

Εάν βέβαια έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής τα πράματα είναι πολύ πιο εύκολα: όταν φτάσει στους 147 ͒C η καραμέλα είναι έτοιμη.




Στην συνέχεια γέρνουμε την κατσαρόλα στην προς τη μία πλευρά και βουτάμε το μήλο γύρω γύρω για να το καλύψουμε με την καραμέλα.
Τινάζουμε  ελαφρά το μήλο για να στραγγίσει η παραπανίσια καραμέλα και το αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί για να παγώσει.


Μπορείτε να κάνετε διάφορες παραλλαγές και να πασπαλίσετε τα μήλα (πριν κρυώσει η καραμέλα) με ξηρούς καρπούς, τρούφα ή ζαχαρωτά.
Μπορείτε επίσης να τα τυλίξετε  με διάφανο χαρτί περιτυλίγματος και να τα δέσετε με μια κορδέλα για πιο εύκολο κέρασμα.



Η συνταγή είναι από τον Στέλιο Παρλιάρο 

6 σχόλια:

  1. Ουάου! τέλεια! και μόνο για τη φωτογραφία άξιζε η δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βγαλμένα πραγματικά από ταινία! Νομίζω το κόκκινο χρώμα έκανε τη διαφορά και φαίνονται απίστευτα τέλεια κ λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ! Θα συμφωνήσω για το κόκκινο χρώμα, ίσως έχει να κάνει με το ότι έχουμε στο μυαλό μας το τέλειο μήλο κατακόκκινο και γυαλιστερό :)

      Διαγραφή

Thank you for reading