13.11.16

Full chocolate cake


Η μαγειρική (και η ζαχαροπλαστική) είναι για μένα μία αγαπημένη ενασχόληση!
Η σχέση μου με τα κέικ όμως δεν ήταν και η καλύτερη, στο να τα φτιάχνω όχι στο να τα τρώω.
Δεν μπορούσα να πετύχω την βελούδινη υφή που επιθυμούσα.
Έψαχνα συμβουλές για το τέλειο κέικ και ζητούσα την συνταγή όποτε έτρωγα ένα πετυχημένο κέικ. Άλλαξα μέχρι και την φόρμα που χρησιμοποιούσα κατηγορώντας την ως υπεύθυνη για την όποια αποτυχία μου!
Δεν ξέρω αν η αιτία που τελικά μου πέτυχε το κέικ ήταν η καινούργια μου φόρμα ή η συγκεκριμένη συνταγή αλλά αφού μου πέτυχε ορίστε να πάρετε μια γεύση και σεις....


Υλικά:
- 225 γρ. βούτυρο
- 410 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 15 γρ. baking powder
- λίγο αλάτι
- 240 ml γάλα (+1 κ.σ. λευκό ξύδι)
- 65 γρ. κακάο
- 160 ml νερό
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

* Η δόσεις αφορούν φόρμα κέικ (με τρύπα στην μέση) 25 εκατοστών, σε περίπτωση που έχετε μικρότερη φόρμα γεμίστε μέχρι να καλύψετε τα 3/4 της και με το υπόλοιπο μείγμα μπορείτε να κάνετε 4-5 cupcakes.


Αρχικά προσθέτουμε 1 κ.σ. ξύδι λευκό (ή λεμόνι) στο γάλα και το αφήνουμε 10 λεπτά ώστε να μας προκύψει το υποκατάστατο του buttermilk που είχε η αρχική συνταγή επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κεφίρ ως άλλο υποκατάστατο.
Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας καλά να ενσωματωθεί το κάθε αυγό στο μείγμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και το baking powder.
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το αποσύρουμε πριν βράσει.
Προσθέτουμε το κακάο (κοσκινισμένο) και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να μας προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα σοκολάτας την οποία προσθέτουμε στο μείγμα μας.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα (εγώ δεν την αλευρώνω και ξεφορμάρεται μια χαρά) και γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 της με το σοκολατένιο μείγμα μας.


Ψήνουμε στους 170oC - 180oC (ανάλογα με τον φούρνο) για μία ώρα περίπου, μέχρι αν το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καθαρή.
Αφού ψηθεί αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λιωμένη κουβερτούρα από πάνω αφού έχει κρυώσει πρώτα το κέικ.



Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βγάλω μια σωστή φωτογραφία με ολόκληρο το κέικ, που ήταν υπέροχο γιατί το έφτιαξα βράδυ οπότε ο φωτισμός δεν ευνοούσε καθόλου. Επίσης όταν ζήτησα να περιμένουμε να κόψουμε το κέικ την άλλη μέρα, δολοφονικά βλέμματα  γύρισαν προς το μέρος μου οπότε είπα να μην το ρισκάρω,..



8 σχόλια:

  1. Πόσο τέλειο φαίνεται! Και έβγαλες και υπέροχες φωτογραφίες, εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks Pelagie μου! Ένα κομματάκι μόνο έφαγα για να δω τι έκανα, κλαψ! Τελείωσε το πάρτυ, διατροφή και πάλι! Α όταν με δεις μη μου πεις Σούζυ τρως και τέτοια... ;)

      Διαγραφή
  2. Πόσο χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που την καταδιώκει η κατάρα των κέικ!!! Σίγουρα θα την δοκιμάσω την συνταγή και θα σου πω αν την διαφορά την έκανε η φόρμα ή η συνταγή. Συμπάσχω να ξέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε έχω σκάσει με τα κέικ αλλά νομιζω οτι κάτι θα καταφέρω! Κάνω πειράματα και σημειώνω τις επιτυχίες :) όταν καταλήξω στα επιθυμητά αποτελέσματα θα επανελθω με σχετικό post! Περιμένω να μου πεις πως σου βγήκε και σένα η συνταγή! :*

      Διαγραφή
  3. Αυτήν την στιγμή που σου γράφω απολαμβάνω το κέικ σου. Εξαιρετική συνταγή, μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται τόσο λαχταριστό που πολυ θα ήθελα ένα κομματάκι!!!
    Σωτηρια
    www.mylittleworld.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Thank you for reading